Αυστραλία- covid-19: Παραμένει υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε στη Νέα Νότια Ουαλία η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού φέτος, εν μέσω φόβων για ένα νέο κύμα μολύνσεων αφού χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστραλία διαδήλωσαν κατά του lockdown.

“Σε σχέση με τις χθεσινές διαδηλώσεις, μπορώ να πω πόσο μεγάλη αποστροφή ένιωσα. Μου ράγισε η καρδιά”, δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, η πρωθυπουργός της πολιτείας αυτής.

“Ελπίζω να μην αποτελέσουν πισωγύρισμα, αλλά ενδέχεται να είναι”, πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, τη Μελβούρνη, αλλά και άλλες πόλεις της Αυστραλίας διαδηλώσεις κατά του lockdown, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 141 νέα κρούσματα covid-19, μείωση σε σχέση με τα 163 που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο. Τόσο υψηλοί αριθμοί μολύνσεων έχουν να καταγραφούν στην πολιτεία αυτή από το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη του 2020.

Το κύμα αυτό της επιδημίας ξεκίνησε τον Ιούνιο και επιταχύνεται λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό. Μέχρι στιγμής 2.081 άνθρωποι στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν μολυνθεί από αυτό.

Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φτάνοντας τους 43, έναντι 37 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παραμένει υψηλός στη Νέα Νότια Ουαλία, και κυρίως στο Σίδνεϊ, παρά το lockdown που επιβλήθηκε πριν τέσσερις εβδομάδες και το οποίο αναμένεται να παραταθεί πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία άρσης του, στις 30 Ιουλίου.

Στην πολιτεία αυτή της Αυστραλίας ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19, ανάμεσά τους και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί περίπου 32.600 κρούσματα κορονοϊού και 918 θάνατοι.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Σίδνεϊ, επίκεντρο αυτού του κύματος της επιδημίας, η υπηρεσία που συμβουλεύει την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας για την πανδημία άλλαξε χθες τη σύστασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, καλώντας τους πολίτες κάτω των 60 ετών να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να το λάβουν.

Μέχρι πρότινος συνιστούσε έντονα να μην χορηγείται το εν λόγω σκεύασμα στα άτομα κάτω των 60 ετών λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων.

“Στο πλαίσιο του υφιστάμενου κινδύνου από την covid-19 στη Νέα Νότια Ουαλία και με δεδομένα τα περιορισμένα αποθέματα του Comirnaty (το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19), όλοι οι ενήλικες στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τα οφέλη της προστασίας από το εμβόλιο της AstraZeneca αντί να περιμένουν για εναλλακτικά εμβόλια”, τόνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που δέχεται έντονες επικρίσεις για τη βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει επιπλέον 85 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αλλά αυτές θα παραδοθούν το 2022 και το 2023.

“Όλοι οι Αυστραλοί θα έχουν πρόσβαση σε επαναληπτικές δόσεις, εφόσον χρειαστούν”, επεσήμανε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ