ΕΕ-Covid-19: Η πορτογαλική προεδρία ζητά να υπάρξει κοινή στάση των χωρών μελών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Oι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν ότι οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τα προγράμματα ανοσοποίησης και θα χρειαστεί μια συντονισμένη απάντηση, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, όμως επανέλαβε ότι τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν του κινδύνου και συνέστησε να μην τεθούν περιορισμοί στη χορήγησή του, όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο των εμβολιασθέντων.

«Αναμένουμε ότι η ανακοίνωση αυτή θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού αλλά επίσης και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας απέναντι στα εμβόλια για την Covid-19» αναφέρει το κείμενο αυτό. Η επιστολή στάλθηκε από την Πορτογαλία, τη χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ως πρόσκληση προς τους υπουργούς Υγείας για την έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

«Η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ θα είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση», προστίθεται στην επιστολή.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη χρήση των εμβολίων σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως η Γερμανία που συστήνει να χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 60 ετών. Η Γαλλία προτείνει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Πολλές χώρες ωστόσο δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό.

Η πορτογαλική προεδρία αναφέρει στην επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας ότι ελπίζει να υπάρχει «μια κοινή αντίληψη» για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

ΑΠΕ-ΜΠΕ