Μόσιαλος: Γιατί η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει την Ινδία

Τους λόγους, για τους οποίους η πανδημία του κορονοϊού «σαρώνει» την Ινδία, παρά την επιτυχημένη διαχείριση του τρίτου κύματος, εξηγεί σε ανάρτησή του στο Facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως σημειώνει, η Ινδία κατέγραψε τη Δευτέρα περίπου 353.000 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας είναι μεγαλύτερος από 17 εκατ. Σημειώνει δε ότι μέχρι στιγμής η θνητότητα είναι μικρή, δεδομένου ότι ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 195.000 σε σύνολο πληθυσμού 1,4 δισ.

Πώς όμως η Ινδία έφτασε στη σημερινή κατάσταση μην έχοντας καν διαθέσιμο οξυγόνο για τους ασθενείς;

«Αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι τον Μάρτιο είχαν φτάσει στο τέλος της μάχης εναντίον του Covid-19, επειδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου. Οι μελέτες των αντισωμάτων έδειξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, όπου το 56% των ανθρώπων ήταν θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

Προσθέτει όμως ότι αυτό το κύμα είναι σαρωτικό και πιστεύεται πως οφείλεται και στον εφησυχασμό αλλά και στη νέα μετάλλαξηCovid-19, που ονομάστηκε B1617, για την οποία κάποιοι γιατροί λένε ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα στελέχη.

Κάποιοι θεωρούν πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στη νέα «ινδική παραλλαγή»;

«Θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο, ειδικοί στην πολιτική της υγείας πιστεύουν ότι η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί και από τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Οι εκδηλώσεις, όπως οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις, οι γάμοι και το άνοιγμα των κινηματογράφων με πλήρη χωρητικότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την έξαρση. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιοχές κυριαρχεί το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η ινδική παραλλαγή, φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα. Για παράδειγμα, στην πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη, το στέλεχος ‘ξέφυγε’ και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των νέων δειγμάτων που αναλύθηκαν. Και όπως ήδη ανέφερα, κάποιοι ισχυρίζονται πως εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Σε τι διαφέρει αυτό το στέλεχος; Πόσες μεταλλάξεις έχει το B1617; Και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις τους;

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό, και 5 από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.
Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484 και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα “double mutant” για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη στο E484 απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Έχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματά που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα. Αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων.

«Από την πλευρά της κλινικής εικόνας, κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι η ινδική παραλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων, καθώς και ασθενών με «μη τυπικά συμπτώματα». Οι ασθενείς φαίνεται επίσης να είναι νεότεροι, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα», αναφέρει.

Μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την ινδική μετάλλαξη;

Προφανώς επειδή η παραλλαγή εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι του στελέχους, και ελπίζουν ότι θα παρέχουν σημαντική προστασία από σοβαρή ασθένεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ