Τοπικά lockdown: Ποιές περιοχές ακολουθούν τη Μύκονο

Με την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες της Μυκόνου να βιώνουν από χθες (17/7) το μεσημέρι πρωτόγνωρες καταστάσεις απαγορεύσεων στη διασκέδαση και την κυκλοφορία στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, το συγκεκριμένο μοντέλο των τοπικών lockdown είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να εφαρμοστεί και σε άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Πλέον σε πρώτο πλάνο μπαίνουν 5 πορτοκαλί περιοχές, που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν. Πρόκειται για την Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Σημειώνεται, ότι μέσα σε μία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού τετραπλασιάστηκαν στη Μύκονο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορεί τα κρούσματα στη Μύκονο να είναι 37 με βάσει τα τεστ της Παρασκευής, όμως με αναγωγή ανά 100.000 πληθυσμού θα ήταν 365. Αντίστοιχα, στην Πάρο τα κρούσματα είναι 38, όμως με την αναγωγή φτάνουν τα 254, ενώ στη Σαντορίνη είναι 14 και με την αναγωγή επταπλασιάζονται (74).

Ακυρώσεις και αντιδράσεις
Από την ανακοίνωσή τους τα απαγορευτικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τη νύχτα έως τις 6 το πρωί και απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο) ξεκίνησε «βροχή» ακυρώσεων κρατήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδόχων του νησιού, οι ακυρώσεις μέχρι σήμερα φθάνουν έως το 75% για την επόμενη εβδομάδα! Επίσης, σημειώνεται κύμα ακυρώσεων εκδηλώσεων.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των επιχειρηματιών τη εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού, που κάνουν λόγο για καταστροφή.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν – μεταξύ άλλων – πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Οι λόγοι της απόφασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, τα κορονοπάρτι σε βίλες αλλά και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, είναι οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, πριν ξεφύγει και άλλο η κατάσταση.

Η κυβέρνηση πήρε το Σάββατο την απόφαση αφού, τα νούμερα που ήρθαν το πρωί του Σαββάτου στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ ήταν άκρως ανησυχητικά, με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ