AstraZeneca: Ελπίζει να διευθετήσει τη νομική διένεξη με την Ε.Ε. για το εμβόλιο κορονοϊού

H AstraZeneca ελπίζει ότι θα διευθετήσει μια νομική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τερματίζοντας ενδεχομένως μια διαμάχη που απασχόλησε πολύ τη φαρμακοβιομηχανία και τις Βρυξέλλες φέτος.

Η εταιρία διεξάγει συνομιλίες με την ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρουντ Ντόμπερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της βιοφαρμακευτικής εταιρίας.

“Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια διευθέτηση”, είπε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα πως οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 έφθασαν τα 1,17 δισεκ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο και αύξησε τις προβλέψεις για το μέλλον.

Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στην παράδοση περίπου 319 δισεκ. δόσεων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες πωλεί σε τιμή κόστους, χωρίς κέρδος. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν 572 εκατ. δολάρια στην Ευρώπη και 455 εκατ. στις αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του σουηδοβρετανικού ομίλου.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου την περίοδο αυτή αυξήθηκε 20% σε ετήσια βάση στα 15,5 δισεκ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά 40% στα 2,1 δισεκ.

Ο όμιλος υποστηρίζει πως η πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του σε ανάπτυξη και η πρόσφατη απόκτηση της Alexion υποστηρίζουν την ανάπτυξή του περαιτέρω μακροπρόθεσμα.

Η AstraZeneca αυξάνει επίσης τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους προκειμένου κυρίως να αντανακλούν τη συμβολή της Alexion, η εξαγορά της οποίας έχει μόλις ολοκληρωθεί, αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της COVID-19.

“Η AstraZeneca δημιούργησε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης χάρη σε μια στέρεα επίδοση σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις παθολογίες”, κυρίως στην ογκολογία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Πασκάλ Σοριό.

Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι εξασφάλισε την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξαγορά έναντι 39 δισεκ. δολαρίων της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας Alexion η οποία ειδικεύεται σε σπάνιες ασθένειες.

“Η AstraZeneca εξακολουθεί να αναγνωρίζει τους κινδύνους και τις σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την επίδραση της COVID-19, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης επίδρασης νέων φαρμάκων κατά του ιού που βρίσκονται τώρα σε κλινική ανάπτυξη”.

Την παρασκευή του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca, από τα πρώτα στην αγορά παρόλο που ο όμιλος δεν είχε μέχρι τότε μεγάλη παρουσία στα εμβόλια, ακολούθησαν πολλά προβλήματα για τον όμιλο, κυρίως αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του και ανησυχίες έπειτα από περιστατικά θρόμβων αίματος -αν και πολύ σπάνια σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Σε αυτά προστέθηκε μια αντιδικία με τις Βρυξέλλες για τις παραδόσεις εμβολίων.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε εξάλλου πως η AstraZeneca εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιδιώξει έγκριση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19 στις ΗΠΑ, αν και η διαδικασία κρατάει περισσότερο από όσο αναμενόταν, επειδή (το εμβόλιο) μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί εκεί στο μέλλον.

“Η απλή απάντηση είναι πρόκειται για ένα σημαντικό εμβόλιο. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον, άρα θέλουμε να καταθέσουμε αίτηση και να εξασφαλίσουμε έγκριση για αυτό”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει έγκριση, αν και η χώρα έχει αρκετές προμήθειες προκειμένου να εμβολιάσει τον πληθυσμό της χωρίς αυτό.

Ο Σοριό είπε πως η εταιρία δεν χρειάζεται την έγκριση των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία του εμβολίου, Vaxzervia, σε όλο τον κόσμο. Κάπου 170 χώρες το έχουν εγκρίνει πριν από τη χρήση του.

“Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όταν χρειαστεί”, είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ