Αθανάσιος Τσακρής: Ανησυχία για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια το Πάσχα-Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Για τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τους πιθανούς κινδύνους μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. Όπως, εξήγησε, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας.

Το τρίτο κύμα, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και επεκτάθηκε στις νότιες. «Αυτή τη στιγμή είναι στο πικ του και βλέπουμε σιγά σιγά κάμψη», τόνισε.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων. «Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα.», ανέφερε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας. «Ο νούμερο 1 παράγοντας είναι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους».

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Τσακρής είπε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού ενδέχεται να μειώσουν λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ήδη, οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την επόμενη χρονιά.

Στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον, είναι πιθανό να βγάλουμε τις μάσκες, εκτίμησε ο καθηγητής. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Φέτος, το καλοκαίρι δε θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», επεσήμανε, κλείνοντας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ