Bloomberg: Η Ευρώπη αγριεύει στο θέμα των εμβολιασμών

Στην Αθήνα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα σου ανοίξει την πόρτα για να πας σε ένα μπαρ. Στην Πράγα μπορεί να σταθεί αφορμή να κερδίσεις ένα iPhone. Σε κάποια άλλα μέρη θα το χρειαστείς για να παραμείνεις στη δουλεία σου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα, η τακτική του καρότου και του μαστιγίου για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αρχίζει να τείνει προς το μαστίγιο. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε “ένα καλοκαίρι εμβολιαστικής κινητοποίησης”, με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν την ίδια προσέγγιση, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για κάποιες ομάδες εργαζομένων.

Μετά από μήνες διαμάχης στις αρχές του έτους, λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού εμβολίων, πλέον οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα αντίθετο πρόβλημα: Υπάρχει επάρκεια εμβολίων, αλλά μειώνεται η ζήτηση του κόσμου για αυτά. Η αντιπαράθεση σε αυτό το σημείο έχει ανάψει και αφορά το πώς θα πειστούν οι Ευρωπαίοι να κάνουν το εμβόλιο, θέτοντας παράλληλα στο προσκήνιο μια σειρά από ηθικά θέματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, την συναίνεση και την ιδιωτικότητα.

Και καθώς η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ταχύτατη, αρκετοί ηγέτες βλέπουν εντελώς αναγκαία τη λήψη σκληρών μέτρων για να ξεπεράσουν την πανδημία που έχει σκοτώσει περισσότερα από 4.000.000 άτομα παγκοσμίως, ενώ έχει καταστρέψει οικονομικά και ψυχολογικά πολύ περισσότερους. Βέβαια κάποιοι αναφέρουν ότι αν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίθετο αποτέλεσμα καθώς θα μπορούσε να καταρρεύσει η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης για την εμβολιαστική διαδικασία.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που προτείνει η Γαλλία”, ανέφερε νωρίτερα εντός της εβδομάδας η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. “Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη , αν αλλάξουμε τη θέση που είχαμε αρχικά για μη υποχρεωτικούς εμβολιασμούς”, πρόσθεσε.

Η στάση της διαφέρει από αυτή που έχουν εκφράσει ορισμένα αμερικανικά ιατρικά ιδρύματα, σε Μίσιγκαν και Βοστόνη, καθώς ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοι τους πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν.

Στην Ευρώπη πλήρως εμβολιασμένο είναι περίπου το 42% του πληθυσμού. Αυτός ο αριθμός θα χρειαστεί να ανέβει σημαντικά πριν έρθει ο χειμώνας και επιστρέψει το κρύο. Στη Γερμανία το ινστιτούτο δημόσιας υγείας RKI υπολογίζει ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 85% τω ατόμων ηλικίας 12 ως 59 ετών, καθώς και το 90% των άνω των 60 ετών για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης.

Όμως την ίδια ώρα η άρση αρκετών περιορισμών στα ταξίδια και τις δραστηριότητες, έγιναν αφορμή για συνάξεις πολλών ατόμων οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν ώθηση στην αύξηση των κρουσμάτων- ιδιαίτερα νέων ατόμων τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Στη Γαλλία τα πιστοποιητικά υγείας που θα αποδεικνύουν τον εμβολιασμό ή το αρνητικό τεστ, είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση σε θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικές εγκαταστάσεις ή φεστιβάλ με περισσότερους από 50 παρευρισκόμενους. Το μέτρο τον Αύγουστο θα επεκταθεί και στα εστιατόρια.

Για να ωθήσει περισσότερο τον κόσμο προς τον εμβολιασμό, ο Μακρόν από το φθινόπωρο θα σταματήσει την παροχή δωρεάν τεστ για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ή να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις.

Η αντίδραση του κοινού ήταν άμεση και εντυπωσιακή: Ένας αριθμός-ρεκόρ 926.000 ατόμων έκλεισε τη Δευτέρα ραντεβού για εμβόλιο μέσω της πλατφόρμας DoctoLib. Μέχρι την Πέμπτη ο αριθμός είχε ανέβει στα 2,6 εκατομμύρια ραντεβού, με το 62% να είναι άτομα κάτω των 35 ετών.

Όμως η ιδέα των υποχρεωτικών εμβολιασμών παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι επιστήμονες είναι επικριτικοί απέναντι στο μέτρο, ενώ μερίδα του κόσμου κατέβηκε στους δρόμους και συγκρούστηκε με την αστυνομία ως αντίδραση στα μέτρα του Γάλλου προέδρου. “Είναι η αρχή ενός πολύ ολισθηρού δρόμου”, δηλώνει η Allyson Pollock καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Newcastle, μετά την υπερψήφιση από τη βρετανική Βουλή του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας. “Ανατρέπει 120 χρόνια νομοθεσίας για τα εμβόλια, η οποία οικοδομήθηκε στην εμπιστοσύνη, στο ιατρικό απόρρητο και τη συγκατάθεση μετά από ενημέρωση”.

Στην Ιταλία το 68% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του μέτρου που θέλει μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, τραίνα και αεροπλάνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η La Stampa. Περίπου το ίδιο ποσοστό θα υποστήριζε την απομάκρυνση ανεμβολίαστου ιατρικού προσωπικού ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας, συνδέουν και αυτές την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστιατορίων με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει επίγνωση ότι το σχέδιο “δεν είναι τέλειο”, αλλά είναι η μόνη λύση τη δεδομένη στιγμή.

Στην Ελλάδα όλοι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας έχουν προθεσμία να εμβολιαστούν ως τις 16 Αυγούστου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας. Οι εμβολιασμοί από την 1η Σεπτεμβρίου γίνονται υποχρεωτικοί και για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας. Παράλληλα, από χθες Παρασκευή απαιτείται πιστοποιητικό υγείας που να δείχνει εμβόλιο η αρνητικό τεστ, για την είσοδο στο εσωτερικό εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ. Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων παραμένουν προσβάσιμοι για όλους.

Σχεδόν μετά από ενάμισι χρόνο περιορισμών λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης αγωνίζονται για να ορθοποδήσουν. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα είναι μια ακόμη δουλειά για τους εργαζόμενους, αναφέρει ο Ορέστης Μπήκος, ιδιοκτήτης του μπαρ Botella, που βρίσκεται σε δημοφιλή περιοχή της Αθήνας σε απόσταση περίπου 15 λεπτών περπατήματος από την Ακρόπολη.

“Δεν μπορείς να κάνει συνέχεια τον αστυνόμο στους πελάτες”, ανέφερε ο Μπήκος, προσθέτοντας ότι “δεν είναι καθόλου εύκολο”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ