Αθ. Εξαδάκτυλος: Με τη μετάλλαξη Δέλτα ένας μολύνει 9

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση, γι’ αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μη μειωθούν οι ρυθμοί, επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα, μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα mega»

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα», υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενος στα προνόμια των εμβολιασμένων.

Αναφορικά με τα προνόμια και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, σημείωσε: «Το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μη στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας, μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού, θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος, γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας», επεξήγησε.

Ερωτηθείς για τη μολυσματικότητα των μεταλλάξεων, ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα: «Στη γρίπη, η μετάδοση είναι 1 προς 1,1, δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης, ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη, είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντά έξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδόντα έναν».

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο, οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ