Έρευνα: Το πολύ σε ένα χρόνο θα χρειαστούν νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά της COVID-19 πιθανώς θα χρειάζονται τροποποιήσεις εντός ενός έτους για να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με έρευνα επιδημιολόγων, ιολόγων και ειδικών μολυσματικών ασθενειών, την οποία επικαλείται ο «Guardian».

Οι επιστήμονες τονίζουν εδώ και καιρό ότι απαιτείται μια παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια για την ικανοποιητική εξουδετέρωση της απειλής της COVID-9, λόγω των μεταλλάξεων του ιού – ορισμένες εκ των οποίων είναι πιο μεταδοτικές, θανατηφόρες και πιο ανθεκτικές στα εμβόλια.

Η πρόβλεψη πως θα απαιτηθούν «νέα», ενισχυμένα εμβόλια εντός ενός έτους ή και λιγότερο προέρχεται από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η UNAIDS, που πραγματοποίησαν έρευνα σε 77 επιστήμονες από 28 χώρες, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες θα καθιστούσε πιο πιθανή την εμφάνιση ανθεκτικών σε εμβόλια μεταλλάξεων, δήλωσε το 88% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εργάζονται σε ιδρύματα όπως: Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine και Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Yale, Γκρεγκ Γκονσάλβες, νέες μεταλλάξεις προκύπτουν καθημερινά. «Αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο, αφήνουμε τον “αγωνιστικό χώρο” ανοιχτό σε όλο και περισσότερες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παραλλαγές που θα ενδέχεται να διαφεύγουν από τα τρέχοντα εμβόλια, απαιτώντας ενισχυμένες δόσεις για την αντιμετώπισή τους» πρόσθεσε.

Πλουσιότερες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους και έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια. Στον αντίποδα, έθνη όπως η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη δεν έχουν καταφέρει καν μέχρι στιγμής να εμβολιάσουν το 1% του πληθυσμού τους. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει την πρώτη τους δόση.

Ο μηχανισμός Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια για τον κορονοϊό, ευελπιστεί να είναι σε θέση να παρέχει εμβόλια το 2021 τουλάχιστον στο 27% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ