Ινδία: Ξεμένουν από φιάλες οξυγόνου τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί – Στους 1.761 οι νεκροί μέσα στο 24ωρο

Οι αρχές στο Νέο Δελχί προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία της ινδικής πρωτεύουσας από αύριο, Τετάρτη, θα αρχίσουν να ξεμένουν από φιάλες ιατρικού οξυγόνου, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καταιγίδα» του κορονοϊού που κατακλύζει το σύστημα υγείας.

Ο Μόντι τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα για να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες νοσοκομειακών κλινών, φιαλών οξυγόνου και αντιιικών φαρμάκων για την καταπολέμηση ενός τεράστιου δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19.

«Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Το δεύτερο κύμα μολύνσεων έχει έρθει σαν καταιγίδα», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, προτρέποντας τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην πανικοβάλλονται εν μέσω της χειρότερης στα χρονικά υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ινδία.

«Η κεντρική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων καθώς και ο ιδιωτικός τομέας προσπαθούν μαζί να διασφαλίσουν προμήθειες φιαλών οξυγόνου σε όσους έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή και την παροχή φιαλών οξυγόνου σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Ο Μόντι επικρίνεται ότι η κυβέρνησή του μείωσε την επαγρύπνησή της όταν τον Φεβρουάριο που ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε σε χαμηλά επίπεδα μηνών, επέτρεψε να πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις.

Τραγικό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Η Ινδία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και σήμερα η βαρύτερα πληττόμενη από την Covid-19, ανακοίνωσε ένα νέο τραγικό ρεκόρ ημερήσιου αριθμού θανάτων χθες, με μεγάλα τμήματα της χώρας να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown εν μέσω μιας ταχύτατης αύξησης της δεύτερου κύματος μολύνσεων.

Στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται ο 4ος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο 2ος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.761 θάνατοι ασθενών με Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 180.530 νεκρούς έως αυτό το στάδιο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 259.170 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός σχετικά μειωμένος από το ρεκόρ της προηγουμένης (273.810).

«Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε ζωές, προσπαθούμε παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι ο βιοπορισμός και η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστούν λιγότερο», δήλωσε ο Μόντι, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να χρησιμοποιήσουν το lockdown ως έσχατη λύση.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Δελχί, Μανίς Σισόντια, δήλωσε ότι μεγάλα κρατικά νοσοκομεία στην πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτουν οξυγόνο που μπορεί να καλύψει ανάγκες για οκτώ έως 24 ώρες, ενώ μερικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν οξυγόνο για διάρκεια μόλις τεσσάρων έως πέντε ωρών. «Αν δεν αποκτήσουμε επαρκείς προμήθειες μέχρι αύριο το πρωί, θα είναι μια καταστροφή», είπε, ζητώντας επείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στην «κόκκινη λίστα» η χώρα – Ακυρώνονται ταξίδια

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι όλα τα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται στην Ινδία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε επίσκεψή του στο Νέο Δελχί που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνησή του τόνισε ότι θα προσθέσει την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» των χωρών που έχει καταρτίσει λόγω πανδημίας σε σχέση με τα διεθνή ταξίδια.

Αρκετές μεγάλες πόλεις αναφέρουν ήδη πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αποτεφρώσεων και ταφών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κορωνοϊού σε σχέση με εκείνους που καταγράφονται στους επίσημους απολογισμούς θανάτων που συνδέονται με την Covid-19, σύμφωνα με εργαζόμενους σε κρεματόρια και νεκροταφεία, μέσα ενημέρωσης και μια εξέταση των στοιχείων της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ