Κορονοϊός: Ανησυχία για την αθηναϊκή μετάλλαξη

Το άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Real.

Μάλιστα εμφανίζεται πλέον στο 30% των δειγμάτων στο λεκανοπέδιο και προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες γιατί πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν από τη φυσική ανοσία ή τον εμβολιασμό.

Ο Δημήτρης Θάνος, καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που πρωτοστατεί στη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού στη χώρα μας εξηγεί στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των περιστατικών της συγκεκριμένης μετάλλαξης που εμφανίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Μάλιστα ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική, κι εμφανίζεται μέχρι τώρα στο 70% των δειγμάτων.

Πρόκειται για «μάχη γιγάντων» τονίζει ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει στοιχεία από τις άλλες μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης τονίζει ότι η προέλευση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι άγνωστη, ωστόσο το στέλεχος φέρει δύο ανησυχητικές μεταλλάξεις που υποδηλώνουν αυξημένη μολυσματικότητα και μη εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ως εκ τούτου είναι ανθεκτικό στα εμβόλια. Επίσης η παραλλαγή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ανιχνευτεί μεγαλύτερο ιικό φορτίο στον ασθενή τονίζει στην εφημερίδα ο καθηγητής.

Τέλος ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει καμπανάκι κινδύνου ζητώντας στοχευμένες δράσεις για να ανακοπεί η εξάπλωσή του όπως το να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας όπως επίσης και την αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις περιοχές αυτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ