Πελώνη: Το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στα μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο και αν θα ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, απάντησε πως η κατάσταση είναι δυναμική και όπου χρειαστεί η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει.

«Είναι μέτρα κυρίως περιορισμού της μεταμεσονύχτιας διασκέδασης. Είναι και καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα, και αυτό είναι το ελάχιστο που ζητούμε. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν και δεν θα χρειαστεί να παρέμβουμε», τόνισε. Ειδικά για τη Μύκονο είπε ότι γίνονται έλεγχοι και θα ενταθούν κι άλλο.

«Οφείλω να επαναλάβω ότι πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι βρισκόμαστε σε συγκυρία πανδημίας. Το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επίταξης των ξενοδοχείων καραντίνας είπε ότι η υπάρχει σχέδιο ενίσχυσής τους όπου κρίνεται απαραίτητο και πως αυτές τις ημέρες επαναξιολογείται το σχετικό πρωτόκολλο.

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με ορισμένες χώρες, η κυρία Πελώνη είπε ότι υπάρχουν μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου και ότι θα εξακολουθήσουν να γίνονται δειγματοληπτικοί και υποχρεωτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς και αν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί και θα γίνονται πλέον στα κέντρα υγείας, παρέπεμψε στην απογευματινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στα καταστήματα λιανικής από το Σεπτέμβριο και μετά μόνο σε εμβολιασμένους. «Είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζω ότι όλοι θα σπεύσουμε να χτίσουμε το συντομότερο το τείχος ανοσίας. Αυτό έχει σημασία. Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό και τα του φθινοπώρου θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, είπε ότι μόλις ανακοινώθηκαν δύο πεδία υποχρεωτικότητας με βάση την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής. «Προσβλέπουμε ότι και στα πεδία αυτά οι συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν. Θα ήθελα να μείνουμε σε αυτό. Προσβλέπουμε στο ότι δεν θα χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και την πορεία της πανδημίας», απάντησε.

Επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα: Δεν μπορεί η παρανομία να παράξει νομιμότητα

Τέλος σχετικά με τη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στην Κύπρο, η κυρία Πελώνη δήλωσε πως αν υλοποιηθούν αυτές οι εξαγγελίες θα αποτελέσουν ένα πλήγμα στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

«Μας ανησυχεί όπως ανησυχεί και την ηγεσία της ΕΕ που έχει δηλώσει την αντίθεσή της στους τουρκικές σχεδιασμούς. Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν μπορεί η παρανομία στην Κύπρο να παράξει νομιμότητα. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ακούσει τη φωνή του δικαίου και της λογικής και δεν θα προκαλέσει ακόμα μια πηγή έντασης. Παρακολουθούμε και αναμένουμε. Και όπου χρειαστεί θα αντιδράσουμε με όλα τα εργαλεία σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ