Το μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος

Οι υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Το ημιμόνιμο μανικιούρ που προτιμούν πολλές γυναίκες ως μια εύκολη και με διάρκεια λύση για να δείχνουν τα νύχια τους περιποιημένα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Οκτώ μόνο χρήσεις του «στεγνωτήρα νυχιών» είναι αρκετές για να προκαλέσουν βλάβη στο DNA του δέρματος, που είναι και ο κύριος ένοχος για τον καρκίνο του δέρματος, αποκαλύπτει νέα έρευνα Γεωργιανών επιστημόνων.

Πρώτες στη λίστα των «επικίνδυνων» ομάδων είναι οι γυναίκες που κάνουν ημιμόνιμο μανικιούρ κάθε εβδομάδα, που σημαίνει ότι περνούν κάθε φορά 10 λεπτά κάτω από το υπεριώδες φως που στεγνώνει τα νύχια. Το συγκεκριμένο φως εκπέμπει ακτίνες UVA, η υψηλή έκθεση στις οποίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του μελανώματος.

Οι ειδικοί θέλοντας παράλληλα να καθησυχάσουν, υπογραμμίζουν ότι μια γυναίκα που χρησιμοποιεί στεγνωτήρες νυχιών είναι εκτεθειμένη στους ίδιους κινδύνους με αυτούς που παραμονεύουν όταν οδηγεί με το αυτοκίνητό της στο δρόμο.

Οι λύσεις που προτείνουν για ασφαλές μανικιούρ είναι οι εξής:

Για τα κανονικά βερνίκια νυχιών είναι προτιμότερο το «παραδοσιακό» στέγνωμα και η αποφυγή του στεγνωτήρα. Οι γυναίκες που προτιμούν το μανικιούρ με τζελ μπορούν απλά να ζητήσουν από την αισθητικό, αντί για απλή κρέμα, στο μασάζ χεριών να χρησιμοποιήσει μια αντιηλιακή.

Daily Mail